Behandeling


Psychologenpraktijk Duiven & Arnhem-Zuid werkt klachtgericht en vanuit het "hier en nu". De huidige situatie en klachten zijn het uitgangspunt van de behandeling. Er kan verbinding met het verleden worden gelegd om inzicht te krijgen in het ontstaan en voortbestaan van de klachten. Tevens werken wij procesgericht wanneer er sprake is van ziekteverzuim. Zo hoeft u zeker niet volledig hersteld te zijn voordat u weer aan het werk gaat.

ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
ACT is een nieuwe stroming binnen de psychologie; een nieuwe vorm van gedragstherapie. ACT richt zich niet zozeer op het verminderen van de psychische klachten, maar met ACT ontwikkel je nieuwe vaardigheden welke jouw persoonlijke veerkracht – de kracht om met je klachten om te gaan – zullen vergroten. ACT is geschikt voor verschillende psychische problemen en voor het vergroten van het algemeen welbevinden.

ACT bestaat uit twee kernonderdelen en het doel is flexibeler om te gaan met de problemen die je tegenkomt zodat je kunt blijven investeren in de dingen die belangrijk voor je zijn. Binnen het eerste kernonderdeel (Acceptance) leer je om het zinloze gevecht met vervelende emoties, gedachten en lichamelijke sensaties te staken. Hierdoor ontstaat ruimte voor het tweede kernonderdeel (Commitment), namelijk de vrijgekomen aandacht en energie te gebruiken om je (opnieuw) te verbinden met die dingen die het leven voor jou ‘waardevol’ maakt. De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen de grillen van het leven uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. ACT zorgt voor een vrolijke, speelse levenshouding waarbij alle angst en pijn die inherent is aan het leven op de koop wordt toegenomen.